Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Питање идентитета

(из личног угла)

Аутор: Т.С.

Стручно-научни скуп током Театар феста „Петар Кочић“ настао је из идеје организаторâ (Народно позориште Републике Српске, Академија умјетности Бања Лука и BLC / Banja Luka College) да истражује театар и будућност театра. Замишљен је као мјесто окупљања театарских посленика и размјене идеја, стајалишта, искустава.

Овогодишњи, Трећи стручно-научни скуп (2017. године), сконцентрисан на питања театра и идентитета, на помало волшебан начин, кроз презентовање тема појединих учесника, иницирао је писца ових редова на размишљање о идентитету овог програмског сегмента Театар феста.

Младен Шукало у теми (радног наслова) „Куда  плови овај брод? или Позориште је огледало стварности“) указао је на значај односа ПРОШЛО-БУДУЋЕ. Истражујући културне идентитете, Небојша Брадић  је потцртао важност АУТЕНТИЧНОСТИ и СПЕЦИФИЧНОСТИ, истовремено указујући на ОПАСНОСТ ОД МОНОКУЛТУРНОГ, ЗАТВОРЕНОГ. Борис Мишковић је упозорио на КРИЗУ ИДЕНТИТЕТА, препознајући је у ширем окружењу. Суштинско питање артикулисао је Ратко Орозовић: КО НАС СЛУША? Мирослав Мики Радоњић је подсјетио на ПИТАЊЕ ОПСТАНКА, с којим је у једном тренутку свог постојања било суочено Стеријино позорје. ПИТАЊЕ ПРОМЈЕНА и ДУХ ВРЕМЕНА апострофирао је Славко Милановић. Раде Симовић подсјетио је да је СЛИКА О СЕБИ НЕМОГУЋА БЕЗ СПОЗНАЈЕ ДРУГОГ. Зоран Хамовић нагласио је да би НЕЗАДОВОЉСТВО ПРАКСОМ (САМЈЕРАВАЊЕ ОДНОСА ОНОГ ШТО ЈЕ БИЛО И ОНОГ ШТО ЋЕ БИТИ) неминовно требало да води ка САГЛЕДАВАЊУ ИЗ НОВЕ ПЕРСПЕКТИВЕ, тиме и БОРБИ ЗА ПОСТОЈАЊЕ.

Стручно-научни скуп као програмски сегмент Театар феста „Петар Кочић“ у овом тренутку пред организаторе поставља задатак ПРЕИСПИТИВАЊА, јасног и прецизног АРТИКУЛИСАЊА и омогућавање ПРЕДУСЛОВА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.