Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У недјељу 4. јула отворен је XXIII Театар фест „Петар Кочић 2021“, који се ове године одржава под слоганом „Вријеме је!“ до суботе 10. јула.

Народно позориште Републике Српске је најзначајнији храм културе у Бањој Луци и Републици Српској, истакла је министар просвјете и културе Наталија Тривић на отварању XXIII Театар феста “Петар Кочић” 2021. Према ријечима ресорне министарке “Народно позориште Републике Српске је репрезент онога што се одувијек сматрало државном умјетношћу, да својим активностима профилише суштину националне културе”, рекла је Тривићева, обраћајући се присутнима на овој манифестацији у Бањој Луци.

Она је нагласила да ова и овакве институције треба да буду, и јесу, кључни арбитар, не само у домену позоришне умјетности, већ и других аспеката умјетничког израза. Тривићева је навела да је Народно позориште Републике Српске организовањем овог фестивала остварило изузетну сарадњу са свим позориштима из региона која имају традицију театра. Тривићева је рекла да ће ресорно министарство и убудуће подржавати рад Народног позоришта Републике Српске, као националног театра Републике Српске.

Директорка Народног позоришта Републике Српске проф. мр Маја Додиг рекла је да су умјетност и култура темељ сваког друштва које жели да сачува праве вриједности. “Уколико сте у потрази за истином, позориште је мјесто гдје ћете је открити. Само је неопходно да пажљиво посматрате, ослушкујете и препознате поруке”, поручила је Додигова.

Театар фест је отворен премијером представе “Генетика Глембајевих“, Венка Андоновског, у режији Дејана Пројковског. Отварању XXIII Театар феста „Петар Кочић“ 2021 присуствовали су и помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, представници Народног позоришта Републике Српске, људи из области умјетности и културе, и бројни грађани.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.