Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

У оквиру трећег Мини-фестивала „Наши дани“ Београдско драмско позориште на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске извешће двије представе – „Швејк“ и „Човек слон“.

Представа „Швејк“ биће изведена у петак 1. новембра у 20 часова. Ова представа рађена је према истоименом роману Јарослава Хашека. Спада у ремек-дјела европске и свјетске литературе. На сцену БДП-а комад је поставио Вељко Мићуновић, у насловној улози је глумац Озрен Грабарић. У представи, између осталих играју и Милутин Милошевић Милутин Дапчевић, Милош Лазаров. Радња романа говори о чешком ветерану Јозефу Швејку и његовим доживљајима у армији. Прича почиње атентатом у Сарајеву који претходи Првом свјетском рату. Швејк је толико узбуђен служењу својој држави у рату, тако да нико не може са сигурношћу утврдити да ли је он имбецил или вјешти саботер Аустроугарске армије.

Мини-фестивал наставља се у суботу, 2. новембра када ће на Великој сцени бити изведена представа „Човек слон“, у режији Кокана Младеновића и у копродукцији са Центром за културу Тиват. У представи, између осталих, играју Озрен Грабарић, Мирјана Карановић, Јово Максић и други. Полазишна тачка у развоју овог пројеката су документарни подаци и списи о случају Џона Мерика, познатог као Човјек слон. Овај медицински феномен само је окидач за бављење темом дискриминације различитих медицинских стања од стране „здравог“ друштва. На које све начине нечији изглед, поријекло, хормонални статус, болест… утичу на позицију коју та особа заузима у друштву и на који начин друштво злоставља оне који се разликују од нормиране већине – питања су којима се бави представа „Човек слон“. Шта значи бити болестан?

Улазнице можете купити на билетарници Народног позоришта Републике Српске, радним даном од 9 до 20 и суботом од 17 до 20 часова.

Добро нам дошли!

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.