Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

На Великој сцени, приликом свечаног отварања 95. сезоне, изведена је премијера представе „Швабица“.

Драматизација Душана Петровића, који уједно потписује и режију у Народном позоришту Републике Српске, настала је по мотивима истоимене приповијетке Лазе К. Лазаревића.

Поводом премијере редитељ је рекао: „Када сам имао непуних дванаест година, крајем 1979, гледао сам представу Швабица Народног позоришта Сомбор, у драматизацији и режији Милоша Лазина, и та представа је на мене оставила толико снажан утисак да се чак и данас сећам појединих сцена. Рад на овој представи је за мене нека врста повратка у прошлост и потрага за одговорима на нека питања која нисам разумео тада, а чини ми се ни касније, пролазећи кроз животне изазове. Зашто смо спремни сами себи натоварити на леђа терет одговорности и дужности према неким друштвеним конструктима (социјални статус, каријера, патриотизам…) и због њих се одрећи личне среће, па чак и љубави? … На ово питање не постоји јединствен и једноставан одговор, а наша представа је покушај да покренемо размишљање о овом проблему.“

У представи играју: Бранислав Алексић, Дана Полетан, Миљка Брђанин, Белинда Стијак / Божана Кукило, Бојан Колопић, Анђела Ракочевић, Сенад Милановић, Анандо Ченић и Борис Шавија. У представи учествује и Сњежана Поповић Вулета, редовни професор на Катедри за клавир и хармонику Академије умјетности Бања Лука.

Поносни смо на тим људи који је успјешно реализовао претходну, 94. позоришну сезону! Четрдесет четири хиљаде посјетилаца, 6000 ученика, 40 гостовања, то је Народно позориште Републике Српске у бројкама у 94. сезони!

Поводом Дана Народног позоришта захвалили смо најистакнутијим појединцима, институцијама и компанијама, који су били уз нас. Умјетнички савјет Народног позоришта Републике Српске одабрао је најбољу глумицу, најбољег глумца и најбољу представу у 94. сезони. Глумци Наташа Перић, Анандо Ченић и представа „Челичне магнолије“ окитили су се овим ласкавим признањима.

Најбољи радник у оквиру Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске је Ђорђе Миловановић, вођа дионице виола. Управа Народног позоришта Републике Српске одабрала је и најбољег радника у сезони 2023/2024, а то је Маријана Каралић, која је запослена на позицији шминкера.

Несебичан допринос нашим пројектима дали су: Удружење приређивача игара на срећу у Републици Српској, Шумско газдинство „Горица“ Шипово, Дрвна индустрија „Дрвофлор“ Александровац, Дрвнa индустрија „Нова Врбас.

Специјалним признањем захвалили смо највјернијем посјетиоцу у претходној сезони, а то је Добривоје Кнежевић.

Сезона позоришта је отворена, наша врата такође. Драга публико, изволите, чекамо вас!

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.