Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ансамбл Народног позоришта Републике Српске представом „Госпођица“ освојио је публику најстаријег националног позоришта у Русији, „Александрински“. Два дана извођења представе на 15-том Међународном позоришном фестивалу „Александрински“ у Санкт Петербургу била су награђена стојећим овацијама, громогласним пљеском у препуном позоришту које постоји више од 250 година.

За вишеструко награђивану „Госпођицу“ ово је била прва међународна турнеја. И то више него успјешна потврдили су то директор руског позоришта Алаксандар Малич и умјетнички директор Никита Kобељев који кажу да су стојеће овације права ријеткост у Александринском, нарочито јер је представа изведена на српском језику.

Иначе, програм овог фестивала чине представе рађене по класичним дјелима, али и представе савремене драме. Прави избор за национално позориште Српске била је управо „Госпођица“ у чијој је основи новела Ива Андрића, нобеловца и једног од главних српских писаца 20 вијека. Представа је изведена на Новој сцени Александринског, једној од најбољих и најсавременијих позорница на свијету. На тој позорници која је осавременила најстарије позориште у Русији у сезони се прикаже и до пет премијера и випе од 120 представа.

У НПРС-у истичу да је било задовољство и част представити се захтјевној публици која баштини толико дугу традицију позоришта, на свом језику, допријети сценским наступом и емоцијом до публике, у позоришту које гаји националну културу, промовише вриједности умјетности, а угошћава позоришта која утичу на културни пејзаж својих земаља и нације.

Гостовање Народног позоришта Републике Српске резултат је сарадње са Александринским театром која је започета у марту протекле године, ријеч је о првој сарадњи са једним националним позориштем у Русији.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.