Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Народно позориште Републике Српске је представом „Хркачи“, одиграном 21. јуна, спустило завјесе у 94. сезони, а 25. јуна је изведен још један у низу концерата Симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске из циклуса Интродукције и тиме је на матичној сцени завршена и концертна сезона. Али, поред матичне сцене, НПРС је у Јајцу, 2. и 5. јула на Позоришним / Казалишним играма одиграло још двије представе, једну у склопу такмичарског дијела и једну за затварање. Круна за крај сезоне је учешће на Пургаторијама у Тивту, 10. јула, са представом „Урнебесна трагедија“ у копродукцији са Народном позориштем у Београду.

Од почетка позоришне сезоне у септембру 2023. године, изведена је 141 представа на матичној сцени и 12 концерата Симфонијског оркестра НПРС-а на Великој сцени (по шест концерата из циклусâ под називима Интродукције и Серенада за…). Угостили смо 27 ансамбала, а гостовали 40 пута на различитим сценама широм региона и на многим фестивалима, од Градишке, Приједора, Мостара, Јајца, Зенице, Брчког, Сарајева, Источног Сарајева, Бихаћа, Дрвар, Зајечара, Ниша, Никшића, Београда, Новог Сада и Беча. Наши глумци су освајали симпатије и награђивани великим аплаузима. И ове године је наше позориште освајало бројне награде у различитим сегментима умјетничког стваралаштва.

Успјешно су реализоване четири премијере, од којих смо посебно поносни на оперу „Кармен“ која је била освјежење, како за публику, тако и за наш ансамбл и репертоар Народног позоришта Републике Српске. На Сцени „Петар Кочић“ премијерно је изведена представа „Челичне магнолије“ која је наишла на сјајан одзив публике и за коју се увијек тражила карта више. Премијером представе „Мали ратови и кабине Заре“ у копродукцији са Стеријиним позорјем, унијели смо нову енергију у ансамбл, дали прилику младим глимцима, као и младој ауторки, отварајући врата домаћем, савременом, оригиналном тексту. То је била једна од двије реализоване копродукције, јер смо сезону отворили премијером Шекспировог „Ромеа и Јулије“ у режији Соње Петровић и у копродукцији са Позориштем у Копру (Gledališče Koper/Teatro di Capodistria).

Поред Театар феста „Петар Кочић“, који је по 26. пут пронашао пут до срца наше публике, имали смо и мини-фестивал у част прерано преминулог редитеља и пријатеља нашег позоришта, Јагошу Марковићу, под називом „Дани Јагоша Марковића“, као и фестивал „Наши дани“ који је успостављен сарадњом са Београдским драмским позориштем и сад већ прелази у традиционалну размјену гостовања. Сви ови догађаји на нашој матичној сцени су привукли више од 40.000 посјетилаца.

Посебно смо поносни на рад Симфонијског оркестра који је плијенио пажњу како на матичној сцени, тако и на сцени Српског народног позоришта за дочек Православне нове године уз Марка Луиса и бањалучки бенд Сопот, а тако и за крај сезоне гдје је био пратња на Бања Лука Фесту Ивану Босиљчићу и Јелени Томашевић на концерту под називом „Симфонија удвоје“ и тиме доказао да успјешно расте и напредује.

Ове године је потписан и нови споразум о сарадњи, и то између Центра за културу Тиват и Народног позоришта Републике Српске, гдје су потписници споразума изразили жеље за наставак даље сарадње и размјену својих будућих активности.

За Дан Републике, 9. јануара, поново смо угостили умјетнике из Националног драмског позоришта у Санкт Петербургу (Александринског театра) и тиме наставили сарадњу успостављену протекле године у марту. Та сарадња ће бити успјешно настављена и нашим учешћем на Александринском фестивалу у Санкт Петербургу, 1. и 2. септембра текуће године, чиме свечано улазимо у сљедећу сезону.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.