Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Као у свакој кући, тако и у нашој, позоришној, била је помало гужва, пред новим почецима, новим циљевима и новој енергији. Ево и којим.

Извођење програмских садржаја у далеко бољим условима најавила је Дијана Грбић, директорка Народног позоришта Републике Српске. Истиче да је Велика сцена потпуно обновљена као и оркестарска рупа која је санирана и проширена за потребе рада Симфонијског оркестра. Најавила је и покретање рада креативног студија, студија који отвара врата новим снагама и новој енергији, што је, каже Грбићка, и био њен иницијални план – развој позоришне умјетности. У оквиру креативног студија тимски ће радити редитељ, продуцент, аудио-визуелни дизајнер, све под руководством и уз сагласност Љубише Савановића, умјетничког директора Драме, и Душана Вере Урошевића, умјетничког директора Симфонијског оркестра. Ово у циљу прилагођавања садржаја млађој публици, као и промовисања свјетског и домаћег драмског дјела и домаћих савремених текстова. „Поносни смо што поред младих глумаца, које смо до сада ангажовали, сада укључујемо и нове драматурге и редитеље млађих генерација који ће имати прилику да се покажу и да унесу своју енергију у наше позориште“, истакла је директорка НПРС-а.

Грбићка је најавила и наставак сарадње са НЛБ банком и то у потпуно новом пројекту у оквиру којег ће бити изведене представе прилагођене за особе са оштећењем слуха, слијепим и слабовидим лицима. Прва представа, потпуно прилагођена особама са оштећењем слуха биће одиграна 26. септембра, биће то „Странци у ноћи“. Тиме ћемо додатно скренути пажњу на Свјетски дан глувих који се обиљежава у посљедњој седмици септембра.

„Врата Сцене „Петар Кочић“ у наредне двије године биће отворена младим редитељима који ће имати прилику да своје прве професионалне представе направе у нашем позоришту“, рекао је Љубиша Савановић, умјетнички директор Драме. Исти позив важи и за све драматурге који мисле да имају шта да понуде националном театру. На тај начин шаљемо поруку, каже Савановић, да рачунамо на њихов креативни потенцијал у будућности. Најавио је премијеру представе „Швабица“, Лазе Лазаревића, у режији Душана Петровића, која ће бити изведена 18. октобра на Дан Позоришта. До краја године биће одржане још двије премијере „Ни риба, ни месо“ Франца Ксавера Креца, у режији младог редитеља Николе Бундала и представа „Разбијени крчаг“ Хајнриха фон Клајста, у режији Татјане Мандић Ригонат. Затим нас у сљедећој години очекује дипломска представа младог редитеља Милана Богдановића на Сцени „Петар Кочић“, те на истој сцени премијера представе „Кућа“, аутора Небојше Цилета Илића, у режији кућног редитеља Николе Коље Пејаковића. И за крај сезоне публику очекује премијера представе „Мајстори, мајстори“ Горана Марковића, а у режији Марка Мисираче.

У грандиозном стилу наставља и Симфонијски оркестар. За 7. октобар Душан Вере Урошевић умјетнички директор СО НПРС-а, најавио је „Серенаду за… вјечност“. Репертоар говори о вјечности, а како је рекао Урошевић, биће изведена „Четврта симфонија у Бе-дуру“ Лудвига ван Бетовена послије више од двјеста година од њеног настанка. Урошевић је најавио и копродукцију Симфонијског оркестра Мостар и Симфонијског оркестра НПРС-а на концерту „Вива Моцарт“ („Viva Mocart“).

Поводом стотину година од смрти Ђакома Пучинија, за крај године је у сарадњи са Народним позориштем из Београда планиран новогодишњи спектакл, опера „Боеми“. А наредне године у марту Урошевић најављује прву националну оперу – „Јазавац пред судом“ Владе Милошевића, по тексту Петра Кочића, а у адаптацији Ранка Рисојевића.

Довољно разлога да не пожелите отићи из наше позоришне куће.

НПРС © 2024. СВА ПРАВА ЗАДРЖАНА.