srenfrderu

Резервација карата

051/314-006

Радно вријеме

08.00h - 20.00h

Радно вријеме (субота)

17.00h - 20.00h

Дана 17. 1. 2021. године у фоајеу Народног позоришта Републике Српске одржана је прва читаћа проба и званично започет рад на представи радног назива „Болест“, аутора и редитеља Николе Пејаковића, чија ће праизведба, како је планирано, бити одиграна 12. марта 2022. године. У поздравној ријечи в. д. директора Дијана Грбић је свим присутнима пожељела срећу и изразила наду да ће Позориште како на овој представи тако и у цјелини радити што позитивније те да никакве болести, а најмање она о којој је у комаду ријеч, неће утицати на успјех рада на овом пројекту, с обзиром на претходна одлагања. Њеним ријечима придружио се Александар Стојковић, в. д. умјетничког директора, који је присутнима зажелио срећу у раду. Редитељ Никола Пејаковић је, између осталог, навео да је рад на овој представи требало да почне почетком новембра претходне године, али да је одложен због његових здравствених проблема проузрокованих корона вирусом, те да му је властито искуство опоравка помогло да јасније сагледа неке аспекте који ће му бити од помоћи при раду на представи.

Глумачку подјелу чине: Николина Фригановић, Миљка Брђанин, Данило Керкез и Љубиша Савановић. Сценографкиња је Драгана Пурковић Мацан, костимографкиња Јелена Видовић, лекторка Наташа Кецман, а суфлерка Свјетлана Поповић.

 

 

 

Народно позориште Републике Српске обавјештава јавност да је због болести глумца отказана представа "Странци у ноћи" предвиђена за уторак 18. јануара. Улазнице се могу вратити на благајни Позоришта радним данима од 13 до 20 часова и суботом од 17 до 20 часова.

Школа за жене, настала 1662. године, сматра се Молијеровим првим великим ремекдјелом, значајним и за општу историју позоришта.

Овај драмски комад, доносећи причу о браку и љубави, изражава и ауторову филозофију о овим питањима и филозофију живота уопште. Ликови, односно, карактери у овој комедији прерасли су у свевремене, „вечне људске типове“.

Школа за жене „слави” љубав, живот, радост, задовољство.

Молијер мајсторски анализира рађање и оживљавање једне пригушене душе, једне чедне али силне љубави која пркоси свему, протест трагичне судбине , само су доказ његове генијалности и животне снаге његовог дела.”*

Представу Школа за жене, премијерно изведену 1. јуна 2019. године, режирала је Ђурђа Тешић која је истовремено урадила и избор музике. Сценограф је Драгана Пурковић Мацан, а костиме потписује Ивана Ристић.

У глумачком ансамблу представе су: Жељко Стјепановић, Ања Илић, Бојан Колопић, Данило Керкез, Драгана Марић, Горан Јокић и Ђорђе Марковић.

 

* Душан Милачић, Вечни Молијер, „Слово Љубве”, Београд 1973, 55–69

Фотографија из представе „Школа за жене“. Аутор Драго Вејновић.