srenfrderu

Резервација карата

051/314-006

Радно вријеме

08.00h - 20.00h

Радно вријеме (субота)

17.00h - 20.00h

За делегацију Народног позоришта Републике Српске у сриједу 15. јануара је у Скупштини града Бања Лука уприличен свечани пријем. Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, рекао је да Народно позориште Републике Српске треба што већу подршку друштва како би наставило да постиже добре резултате, те буде путоказ и узор за будуће генерације. Талић је током данашњег састанка са директором Народног позоришта РС Ненадом Новаковићем, поводом 90 година постојања ове институције културе, истакао да је НПРС значајан амбасадор Републике Српске у другим земљама у којима гостује, представљајући потенцијал Српске у култури и умјетности. Он је додао и да о успјеху ове установе свједоче и бројне фестивалске награде, признања за глумце и представе, али и Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем којим је Народно позориште Српске одликовала предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, поводом девет деценија рада. Талић је навео да је на састанку било ријечи и о условима у којима Народно позориште ради, те оцијенио да ће мултифункционална сала,  за коју је недавно расписан конкурс, ријешити проблеме капацитета позоришта. „У децембру прошле године смо објавили јавни конкурс за идејно рјешење ове сале, како бисмо добили квалитетно рјешење, које ће превасходно послужити људима из области културе. Предвиђено је да нова сала има око 700 мјеста”, рекао је Талић. Ненад Новаковић је нагласио да је 2020. година за позориште веома значајна. “Обиљежавамо 90 година рада Народног позоришта РС – институције која толико траје да је промијенила више држава, политичких и других система, те опстала и важи за једну од озбиљнијих институција културе у региону”, навео је Новаковић. Глумци Слађана Зрнић и Александар Стојковић, позвали су све грађане да учествују у обиљежавању 90 година постојања и рада Позоришта, које живи и развија се захваљујући њима.

Обиљежила је наше дјетињство улогама у познатим југословенским филмовима, али и наш професионални почетак. Када смо били студенти прве године глуме, имали смо част да статирамо у представи Едмунд Кин у којој је, поред Брика, играла и Неда. Како некоме објаснити и описати Неду? Сједимо у глумачком салону, чекамо излазак на сцену и потајно је гледамо и не можемо да се нагледамо... Дивна, елегантна, повучена, лијепа, добронамјерна, весела, а не жели пажњу, нема потребу да се намеће, кокетира, а ви не можете да је престанете гледати. Према нама, тада младим глумцима, односила се са поштовањем и стално памтим тај њен осмијех. Тужна вијест за све... Отишла је Неда која је представљала једно вријеме, вријеме дивова. Сад тек видим колика је част што смо је на свом глумачком почетку имали поред себе.

 Слађана Зрнић

У Палати Републике Српске у четвртак 9. јануара одржана је свечаност поводом додјеле одликовања заслужним институцијама и појединцима. Одликовања је уручила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. „Ово је прилика да се захвалимо институцијама и појединцима на свему што су дали за Републику Српску. На овај начин желимо да искажемо поштовање према својим грађанима“ истакла је Цвијановићева. Поводом обиљежавања деведесет година од оснивања, и доприноса у развоју културно - умјетничког живота, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја у афирмацији Републике Српске, предсједница Српске је одликовала Народно позориште Републике Српске, „Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем“. Одликовање је примио в.д. директора Народног позоришта Републике Српске, Ненад Новаковић.