srenfrderu

Резервација карата

051/314-006

Радно вријеме

08.00h - 20.00h

Радно вријеме (субота)

17.00h - 20.00h

Раде Симовић

Рођен је у Јабуци 25. маја 1957. године. Дипломирани је театролог и доктор књижевности. Аутор је књиге пјесама ” На бијелом хлебу”, драме “Хамлет у рајској долини Српске”, књиге прича “Пресјека”, те радио драма: “Косовска вечера”, “Пут са првенством пролаза” и “Повратак у Ишће”. Продуцент и сценариста документарних филмова: “Преображење Јабуке Горње”, “Хроника Јабучке школе”, “Посљедњи викенд у Сарајеву”, “Сарајево – почетак и крај”, “Крст – ић” и “Крсташи” са којима је освајао награде у Београду, Минску, Москви и Драми. Објавио антологију “Драма Републике Српске – један могући поглед” и театролошку студију “Драма и идентитет”. Ради у Народном позоришту Републике Српске као драматург.

Бранко Брђанин

Рођен је у Сарајеву, 31. 03. 1956. Основну школу (1971), Гимназију (1975) и Филозофски факултет, Одсјек за историју југословенских књижевности (1979) завршио у Сарајеву. Послиједипломске студије похађао на Филолошком факултету у Београду, а магистарски рад под насловом Марко Краљевић из народне пјесме као инспирација српским драмским писцима (2001) као и докторску дисертацију Епски јунаци Вукових народних пјесама о Косовском боју као ликови нове српске историјске драме (2006) одбранио на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци.

Након дипломирања радио једно полугодиште као професор у сарајевској Првој гимназији, а потом као новинар и уредник програма за културу, позоришни критичар те водећи драматург Драмског програма Радио Сарајева, од јула 1980. до маја 1992. У периоду 1992-1994. уредник културног програма Српског радија РС и умјетнички директор „Срна-филма“, те оснивач-први директор и селектор Фестивала позоришта РС “Кочићева српска сцена” у Приједору 1994. године, а од 01. 07. живи у Бањој Луци, радећи као стални драматург Народног позоришта Републике Српске, гдје је обављао и дужност умјетничког директора, у периоду 01. 09. 1998 – 31. 12. 2004.

За доцента на предмету Историја свјетске драме и позоришта на Одсјеку за општу књижевност и библиотекарство Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, др Бранко Брђанин изабран је 15. 02. 2007. године, гдје је пуни радни однос засновао од 1. 9. 2007, радећи као наставник на предметима Историја класичне свјетске драме и позоришта, Историја модерне свјетске драме и позоришта, Историја српске драме и позоришта I, Историја и теорија српске драме и позоришта II и Античка књижевност I и II, на студијском програму Општа књижевност, библиотекарство и театрологија, као и предмету Сценска игра на студијском програму разредне наставе истог факултета. По позиву предавао и на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци (шк. г. 2008/2009. и 2009/2010.) Сценски изрази и луткарство (Одсјек за разредну наставу) и шк. г. 2010/2011. на Факултету политичких наука (Смјер за новинарство) Историја српске културе.

Руководилац је (координатор) вишегодишњег-етапног научног пројекта “Историјски развој професионалног позоришта на територији данашње Републике Српске”- Народно позориште у Бањој Луци (1930-1934; 1934-1940; 1940-1945) за 2008, 2009. и 2010. годину, те учесник-сарадник на научним пројектима “Пјесничко дјело Ивана В. Лалића” и „Поетика српских пјесника 20. вијека“ (Пјесничко дјело Стевана Раичковића) за 2008, 2009. и 2010. годину (координатор проф. др Јован Делић, редовни професор); које финансира Министарство науке и технологије Републике Српске.

Ментор дипломских (основни студиј) и магистарских радова (завршни рад за степен другог циклуса студија) као и вишекратно члан комисија за оцјену и одбрану магистарских радова, као и комисије за избор у звање наставника Филозофског факултета.
Бранко Брђанин је аутор научних студија објављених у Заводу за уџбенике и наставна средства РС: Марко Краљевић и српска драма (2003) те КОСОВО и нова српска историјска драма (2007), као и књиге Свјетска драма и домаћа позорница (Арт-принт, Бања Лука, 2010; финансиране на Конкурсу Министарства науке и технологије РС), књижевно-есејистичке књиге Азбуковник (Арт-принт, Бања Лука, 2007) те бројних стручних и научних радова из области позоришта и драме, као и из домена књижевности уопште, објављиваних у домаћој и страној стручној периодици. Аутор и приређивач монографије 70 СЕЗОНА Народног позоришта РС (БЛ, 1999); за штампу изабрао, приредио и предговор написао за изабране пјесме Владимира Јагличића ПРЕ него одем (И. Сарајево, 2005), главни уредник Дјела Бранка Чучка.

Поезију, прозу и драме Бранко Брђанин објављује од 1974, уз мноштво награда за књижевно, драмско и радиофонско стваралаштво. Аутор је седам збирки поезије и изабраних пјесама Трнов вијенац (2011), више књига прозе (приче, приповијетке, есеји и дневнички записи), публицистичких књига те два романа: Михаил (Бања Лука 2003, Београд 2010) и Сила (Београд, 2010).
На професионалним и аматерским позоришним сценама РС и Србије извођене су четири монодраме и седам оригиналних позоришних текстова (пет објављених у четири публикације, књиге Немогућа мисија /Пада киша јагодо и Бан први/ и Године и гомиле, те Око у око и Сурогат 2001) Бранка Брђанина, а више од тридесет играних, документарних или играно-документарних драма и минијатура изведено је на програмима Радио Сарајева, Београда, Новог Сада и Радија РС, уз пет драматизација романа на Радио Сарајеву. Аутор је више филмских сценарија за игране, кратке игране и документарне филмове и серије. Режирао на радију и телевизији, филму и у позоришту.

За књижевно и радио-драмско стваралаштво Бранко Брђанин је награђиван угледним признањима, а дјела (поезија, проза, драме) су му уврштена у више антологија и избора; превођена на руски, македонски, румунски, енглески и бугарски језик. Аутор је више стотина текстова, прилога, емисија, критика, есеја, рубрика, колумни и серијала из области културе, позоришне умјетности и књижевности и у многим новинама и часописима бивше СФР Југославије. Ангажован као умјетнички руководилац и драматург бањолучког „Студентског позоришта“ Универзитета у Бањој Луци (1998/99) и стални сарадник „Стеријиног позорја“ из Новог Сада на изради ГОДИШЊАКА ЈУГОСЛОВЕНСКИХ ПОЗОРИШТА (1994-1999); учесник по позиву бројних домаћих и међународних научних и књижевних скупова.

Члан Удружења књижевника Српске, УК Србије, Драмских умјетника РС и Удружења филмских уметника Србије (као сценариста).

0
Shares