Рeпертоар

XXI ТЕАТАР ФЕСТ “ПЕТАР КОЧИЋ“ 2018 КЊИГЕ И ЧАСОПИСИ

 
 
 
ПРОМОЦИЈЕ КЊИГА И ЧАСОПИСА
 
 
 
 
 
 
 

XXI ТЕАТАР ФЕСТ “ПЕТАР КОЧИЋ“ 2018 ПРОГРАМ

 
 
 
 (од 04. до 11. јуна)
Понедјељак, 04.06.2018.

Свечано отварање Театар феста „Петар Кочић“

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - премијера

КАРОЛИНА НОЈБЕР

Аутор: Небојша Ромчевић

Редитељ: Кокан Младеновић

Уторак, 05.06.2018.

АТЕЉЕ 212 и СТЕРИЈИНО ПОЗОРЈЕ, НОВИ САД

МОЈА ТИ
 
Више о представи: (http://atelje212.rs/repertoar/kako-je-dobro-videti-te-opet-o-dimitrijevic/)

Аутор: Олга Димитријевић

Редитељ: Александра Милавић ДејвисСриједа, 06.06.2018.

СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ НОВИ САД и БЕО АРТ БЕОГРАД

АНИКА И ЊЕНА ВРЕМЕНА
 
Више о представи: (https://www.snp.org.rs/?page_id=16501)

Аутор: Ана Ђорђевић (инспирисано приповјеткама Иве Андрића)

Редитељ: Ана Ђорђевић

 


Четвртак, 07.06.2018.

САТИРИЧКО КАЗАЛИШТЕ КЕРЕМПУХ

УСТАВ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ
 
Више о представи: (http://www.kazalistekerempuh.hr/repertoar/ustav-republike-hrvatske/)

Аутор: Анте Томић и Рајко Грлић

Редитељ: Винко Брешан

 Петак, 08.06.2018.

КЊАЖЕВСКО СРПСКИ ТЕАТАР

ДВЕСТА
 
Више о представи: (http://www.joakimvujic.com/news_cir.php)
 
Аутор: Петар Михајловић

Редитељ: Јовица Павић

 

Субота, 09.06.2018.

ЗВЕЗДАРА ТЕАТАР

КОРЕШПОДЕНЦИЈА
 
Више о представи: (https://zvezdarateatar.rs/predstave/korespodencija/)

Аутор: Борислав Пекић

Редитељ:Горчин Стојановић

 

Недјеља, 10.06.2018.

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ САРАЈЕВО

СВЕ СЕ НЕКАКО ПРЕЖИВИ ОСИМ СМРТИ
 

Више о представи: (http://nps.ba/2017/09/12/sve-se-nekako-prezivi-osim-smrti/)

Аутор: Љубица Остојић

Редитељ: Дино Мустафић

 

Понедјељак, 11.06.2018.

ДОДЈЕЛА НАГРАДА И СВЕЧАНО ЗАТВАРАЊЕ ТЕАТАР ФЕСТА

ГЛЕДАЛИШЧЕ КОПЕР И КАМЕРН ТЕАТАР 55

ГРУПА ТНТ - АЛАН ФОРД/ПОВРАТАК ОТПИСАНИХ

Драматизација: Предраг Луцић

Редитељ: Кокан Младеновић

(Представа у част награђених)

Из говора првог бана

Из говора првог бана Врбаске бановине господина Светислава Милосављевића на отварању Народног позоришта Врбаске бановине18.10.1930. године у Бањој Луци.

 


"[...]И у низу предузетих мера за боље просвећивање родољубивих Крајишника иза подизање њиховог културног нивоа - стварање бановинског позоришта заузима без сумње видно место.

Послеприлично великих тешкоћа, разних довијања и журних припрема, Управа бановине је најзад успела да створи народнопозориште за своју бановину које у име Божје још вечерас почиње свој благотворни рад.

Понашем скромном мишљењу, то је велика културна тековина несамо за Бању Луку, каосредиште Банске управе, него и за цело подручје бановине.

Позоришнауметност у Босни и Херцеговини за време четрдесетогодишње аустро-мађарске владавине била је одстране управљача угњетавана и одбацивана, јер се знало даби она у оквиру националног репертоара имала снажан утицај на народни дух.

Ипошто се тај недостатак морао на неки начин намирити, остављено је на вољу појединцима да уводе цензурисане филмове, кафанске музике и циркусе,или да организују дилетантска позоришна друштва, која нису била у стању да одговоре постављеном циљу.

Свакакоиз тих разлога, наша родољубива Бања Лука није могла у тешким временима под окупацијомда стекне довољан број правихпријатеља позоришне уметности, ни да добије своје сталнопозориште. Овде смо, дакле, морали почети изнова, јер позоришне традиције непостоје, или су тако незнатне, да ни у колико не могу припомоћи отклањању тешкоћа, на којемора наилазити свака нова установа ове врсте.

 Народнопозориште, уопште узев, једна је од најважнијих установа за васпитање народа и омладине, оно је управо пиониркултуре, уметности и народне мисли. Према томе, може се већ слутити,од каквог ће значаја то позориште бити за Врбаску бановину, која на целојсвојој територији од 20 000 километара квадратних - 11 година по ослобођењу - нема ниједног ни државног ни приватногпозоришта, ни ма какве друге сличне институције.

Изато ја желим још вечерас у овој свечаној прилици да подвучем, да је управа бановине при стварању ове културнеустанове стала пре свега на гледиште да Народно позориште Врбаске бановине имада буде луча просветене само седишту управе бановине - Бањој Луци, већ исвима осталим градовима и варошицама из подручја бановине, које ће оно -позориште - по једном утврђеном реду и с времена на време обилазити.

Затим,управа бановине сматра да Народно позориште Врбаске бановине из многих обзирамора да буде не само установа за дистракцију и уживање у уметности, већ и национално жариште прворедног значаја.

Наше Народно позориште служиће, дакле, целој бановини као храм , укоји ће долазити и грађани и наша дична омладина, наша узданица, да се напаја узвишеним, племенитим и најлепшим националним идејама. Ту ће се налазити и црпети душевна храна и оплемењивати срце идуша. Ради тога је ова установа и једна национална светиња.  

Кодстарих Јелина, који су европским народима дали узоре за стварање у свима областима људског интереса, позориште се родило изБожје службе, из вере, којаје мати свих осталих уметности. Велики углед јелинске драмске књижевности, која се сматра као синтеза њиховог целокупног стварања, и данас најбоље показује како требасхватити позоришну уметност и њен значај зачовечанство.

Али, очевидно је, да обзиром на садашње прилике у нашојуједињеној и јединственој држави у којој југословенска идеологијатријумфује на свим странама и има тако снажан корен у народу - та просветнаулога нашег позоришта не мора бити од штете по његов највиши смер, по уметност, па с тога с правом очекујемо да се нашепозориште увек одржава на потребној висини и да поред осталог што боље васпитава књижевно-уметнички укус своје публике.

Ето, са таквим погледима ми смо радили на стварању овог позоришта, па убеђени, да ће се наше жеље и испунити за добро и за корист честитих и ваљаних Крајишника - ја у име целе Банске управе честитам одабраним и примљеним уметницама и уметницима прво ступање пред вас желећи им најлепши успех [...]" *

 

______________________________

* Преузето из књиге Светислава Т. Милосављевића "Сусрети са краљем".

Златно доба Бана Милосављевића

Др Љиљана ШЕВО, историчар умјетности

 

ЗЛАТНО ДОБА БАНА МИЛОСАВЉЕВИЋА *

 

          Проучавање историје стваралаштва, историје уопште, понекад доводи у недоумицу - да ли је оно што седесило посљедица општег стања у некојљудској средини уодређеном времену, или се то "нешто" десило захваљујући изузетној надарености, способности и моћи појединца? Да ли за ненадмашену класичну љепоту Акропоља треба захвалитисвеопштем полету атинског друштва након побједа над Персијанцима илиенергичној, визионарској личности Перикловој? У коликој мјери су највећа ликовна и литерарна достигнућа ренесансе била плод на дрвету економскогпрепорода друштва, а колико су зависила од двије-три личности из фирентинскебанкарске породице Медичи?

          Крајем треће деценије ХХ вијека Бања Лука је имала све предуслове за општи стваралачки полет. Послије вијекова робовања под исламском и деценија под католичким окупатором, коначно слободан, са привредом у снажном успону и консолидованим грађанским друштвом, овај град је био спреман да процвјета. Спретност и одважност српских трговаца и занатлија током стољећа које је претходило, обезбиједила су им моћан капитал, а знатижеља и отвореност према новом и бољем, уз висок степен естетких амбиција, начинили су их носиоцима прогреса на свим фронтовима живота.

          Градња монументалног храма у срцу града била је први корак у остварењу нагомиланих потенцијала. Први већи градитељски подухват у Бањој Луци након Првог свјетског рата, изградња Саборне православне цркве у центру града, 1925. године, био је више од градитељског подухвата. Ангажовање уваженог пројектанта из Београда, опредјељење за стил којим се настојао оживјети национални архитектонски израз, повјеравање израде унутрашње декорације цркве и иконостаса најславнијим сликарским именима тог времена, међу којима је био и Јован Бијелић - све су то потези са вишеструким посљедицама. Избор најбољих престоничких аутора и примјена најактуелнијих стилских кретања постаће образац у приступу сличним пословима. Истовремено, реализација Саборне цркве иницираће даљу изградњу околних простора, посебно у периоду Врбаске бановине.

          Остаје отворено питање: да ли би све наведене претпоставке биле тако раскошно реализоване да се није појавила условима дорасла личност - бан Врбаске бановине Светислав - Тиса Милосављевић. Непосредно по доласку у Бању Луку бан Милосављевић је запазио да "... је Бањалука стара варош са широким и лепим улицама, али неизграђена..."

          Бан Милосављевић имао је проницљиво око, способно да уочи богатство зеленила градских алеја посађених неколико деценија раније и да дјело својих претходника крунише једним централним и типично урбаним хортикултурним рјешењем. Тако је 1930. године оформљен градски парк, на мјесту на којем се налазило старо турско гробље. Симетрично ријешен, у стилу француских паркова, са централно постављеном фонтаном, парк је, како доликује, добио клупе, столице и ограду, засађено је дрвеће, украсно грмље и цвијеће, подигнута зграда Музичког павиљона у којем је недјељом свирао војни оркестар, а двије године касније, 1932, у парку је постављен споменик Петру Кочићу.

          Осјетивши потребу за изградњом репрезентативног градског центра, овај енергични и предузетни ктитор модерне Бање Луке није оклијевао. У својим мемоарима бан Милосављевић каже: "Тешкоће су биле велике, скоро несавладиве: није било ни земљишта, ни пара, ни плана, а ни првог поимања каква зграда управе треба да буде. Но... Противу сваких очекивања и највећих оптимиста ... ударени су и прошлог лета освећени темељи Банске управе у Бањалуци..."

          То ће бити импулс за касније остварено симетрично рјешење трга, на чијим рубовима настају здања Банске управе и Банског двора, што ће имати даље рефлексије на формирање сусједних блокова. Два масивна објекта, градитељска остварења посебних вриједности, објединила су стилске елементе класицизма и средњевјековне српске архитектуре. Изнад улаза у Бански двор постављене су по двије слободно стојеће скулптуре - женске фигуре, персонификације Југославије, опет врхунска умјетничка остварења тада најчувенијег српског скулптора, Ђорђа Јовановића.

          Зградом Банског двора започела је изградња новог градског блока, који је 1934. године својим габаритом заокружио објекат Народног позоришта - првобитно Дома краља Петра. Позориште је отворено 1930. године у кући Рудовића у данашњој Улици бана Милосављевића. У извјештају о отварању Народног позоришта бан Милосављевић је написао: "Најтеже је било решити питање позоришне зграде...Избор је пао на велику дворану Соколане, која је по својим димензијама и пространости једина могла да дође у обзир." За смјештај Позоришта извршена је рестаурација овог објекта. Посебно репрезентативно је била уређена сала - зидови су били осликани декорацијом са стилизованим биљним мотивима. Дворана с балконом примала је 400 гледалаца. Данас се у овој згради налази биоскоп Мултиплекс "Козара"(са пет сала). Свечана премијера у позоришту, уз говоре самог бана и високих званица, одржана је 2. септембра 1930. године, а на репертоару су били Нушићев "Хаџи Лоја", Одавићеви "Хеј, Словени" и Швабићев "Повратак". У првој и другој сезони позориште је приредило 632 представе. Позориште је пресељено у нову, намјенску зграду 15. октобра 1934. године. Наиме, друштво "Змијање" дало је иницијативу за изградњу Дома краља Петра I Великог Ослободиоца.  На земљишту уступљеном од градске општине, у периоду од августа 1933. до септембра 1934. године, према пројекту инж. Јосифа Голднера, изграђена је зграда у којој су били смештени позориште, музеј, друштво"Змијање", КАБ, а од 1935. године и Народна библиотека са фондом од 6000 књига.

            Личност са цјеловитом визијом, бан Милосављевић, умио је да повеже своје задужбине општим духом културног полета. Након откривања споменика Петру Кочићу 1932. године у позоришту је одржана свечана академија и одигран Кочићев"Јазавац пред судом". Била је то посебна прилика за обједињавање задужбинарских заслуга, а најприкладније мјесто за ту синтезу био је управо театар.

            Зграда позоришта из 1934. године је репрезентативно јавно здање, стилски одређено елементима Баухауса, али уз задржавање неких одлика неокласицизма. Излазећи дужим странама на двије улице - Улицу краља Петра I Карађорђевића, некадашњи Царски друм, и на улицу која данас носи Милосављвићево име - зграда позоришта диспозицијом представља својеврсну угловницу. Њен угловни карактер није наглашен, будући да је централно прочеље обухваћено са бочних страна полукружним сегментима који ублажавају ту угаону карактеристику диспозиције објекта. Бочне стране имају, за модерну архитектуру карактеристичне, вертикалне нагласке, док је зидно платно издијељено једноставним низовима прозора приземља и спрата, чија се хоризонтала измирује са вертикалом над бочним улазима. Најуочљивији елементи класицизма - тријем на канелираним стубовима и забат над њим - дају репрезентативност главном улазу на прочељу. Еклектика је заокружена примјеном фолклорних мотива на рељефима постављеним у правоугаоним пољима симетрично с обје стране улаза. Ангажујући за израду ових рељефа Драгутина Инкиострија, бан Милосављевић је остао досљедан принципу примјењиваном при градњи јавних бањолучких зграда још од Саборне цркве, принципу одабира еминентних стваралаца као гаранције за квалитет нарученог посла.

            Зградом позоришта бан Милосављевић заокружио је цјелину осмишљеног градског језгра, у коју ће се 1936. године укључити још и Хипотекарна банка, чиме је просторна цјелина центра Бања Луке била употпуности уобличена, као средиште које дјелује као јединствен урбанистички корпус.

          Нешто раније, 1932. године, настали су објекти Хирургије, Офтамологије, Хигијенског завода, све у стилу модерне, формирајући својеврсни болнички комплекс. Бан Милосављевић заслужан је и за изградњу чиновничких павиљона, зграда чврсте форме, једноставно модерног изгледа, а за чиновнике је у центру града 1934. године подигнут још један стамбени објекат, савремен и репрезентативан. Исте године кад и Позориште, подигнута је и монументална зграда Соколског дома, савременог концепта, са кафаном, рестораном, кухињом, биоскопом, салом,трговинама у приземљу.

          Оснивање Позоришта и градња посебног театарског здања не могу се одвојити од осталих задужбина бана Милосављевића. Зато је казивање о позоришту само фрагмент једне веће приче, која изгледа као бајка о срећним временима и добром владару. Ни седам деценија послије златног доба у којем настаде Позориште није превазиђена неодољива лепота двораца из те бајке.**

 

_______________________________

*   Текстје преузет из позоришне монографије "70 сезона", Народно позориштеРепублике Српске,

     БањаЛука, 1999. (стр. 12 – 15).

** Питање постављено на почетку текстани у овом примјеру неће добити само један одговор.

 

Потрага за слатком илузијом стварности

Младен Шукало, театролог*

 

 

 

 
**ПОТРАГА ЗА СЛАТКОМ ИЛУЗИЈОМ СТВАРНОСТИ

 

 

 

Смјена епоха и вијекова увијек су наговјештавале да ће нешто и да се деси са позориштем. Међутим, оно се стално одупирало свим ударима не мијењајући своју природу. А његова природа је записана у умјетничком чину који се заснива на илузији, на грађењу илузије чак и онда када је покушавају демистификовати или рушити, као што је чинио почетком овог вијека Луиђи Пирандело.

 

Није се само он играо с илузијом. Њене природе су били свјесни и стари Грци из чије културне колијевке израста и данашње схватање позоришта и позоришне умјетности.Та илузија је у природи сваког човјека. И због тога позориште опстојава. Ми прихватамо сваку понуђену илузију: чим се угаси свјетло у сали, подигне завјеса и упале рефлектори, заједно с глумцима или Хамлетима, Офелијама, Кир Јањама, Бановић Страхињама, Давидима Штрпцима улазимо у ону нестварну стварност за којом сви скупа чезнемо и проживљавамо неки други живот, који нам се само једном додјељује и зато нас чудесним магнетизмом привлачи да га поново тражимо. И да му се поново враћамо.

 

На прагу новог миленијума суочавамо се са низом питања која нису више само умјетничка, већ су прије свега технолошка, културолошка, цивилизацијска. Та размеђа је постала метафором или оградом помоћу које преиспитујемо више себе него оно што је створено у овом вијеку, односно једном или оба истичућа миленијума након Христа. Боље рећи, то преиспитивање је увијек ишло ка томе да увидимо, да одбранимо или обезбиједимо своје мјесто унутар оних вриједности којим смо се наводно руководили. Иста ствар је и са позориштем и позоришном умјетношћу.

 

Седам деценија постојања и рада бањалучког позоришта, позоришта које је својим именом увијек претендовало да буде позориште једне регије, а не једног града (Народно позориште Врбаске бановине, Народно позориште Босанске Крајине, Народно позориште Републике Српске), указују на потребу да се, напокон, поставе суштинска питања како његовог егзистирања као институције од посебног друштвеног интереса тако и као куће умјетности око које би требало да се окупљају различити умјетници, од књижевника преко ликовних стваралаца до музичара.

 

У нашој култури “народно позориште“ је требало да буде репрезент оног што се сматрало “државном умјетношћу“, односно да оно својом активношћу профилише суштину националне културе. Тиме су такве институције у неку руку требале да буду кључни арбитар не само у домену позоришне умјетности већ и других аспеката умјетничког исказа који је на било који начин у додиру са позориштем.

 

С друге стране, “народно позориште“ би својим критеријима морало, код дефинисања програма, водити рачуна о низу аспеката који се морају задовољити: на првом мјесту је његовање домаће и свјетске баштине, на другом је његовање свих жанровских облика, а потом слиједе други захтјеви као што је и његовање савремених драмских токова. То није схематизам који се једном постави и онда попуњавају празне рубрике. Ако се управо погледа протеклих седам деценија бањалучког позоришта, уочиће се различите претензије како управника, драматурга тако и, додуше посердно, глумачког ансамбла, које су се мијењале у различитим правцима. Јасно је само да није одњеговано глобално стилско опредјељење по којем би оно могло да буде препознатљиво унутар екс-југословенског глумишта (између два свјетска рата или након 1945. године). Недостатак стилског јединства условили су различити фактори, с једне стране различита хтијења појединих генерација, а с друге стране као објективна чињеница, условно речено вањске околности, од моћи и састава ансамбла до самог друштвеног амбијента.

 

Тако, на примјер, када је ријеч о домаћем драмском стваралаштву, Боривоје Недић (преводилац и приређивач сабраних дјела Виљема Шекспира), један од управника бањалучког позоришта, истицао је у неколико наврата да свако позориште, односно позоришни живот, своју пуну афирмацију досегну онда када се одњегује властити аутор, аутор из своје средине, јер се само тако употпуњује она спрега између сцене и гледалишта коју привидно дијели позоришна завјеса. То на овим просторима потврђује скоро култно извођење Кочићевог “Јазавца пред судом“, гдје је неколико деценија лик Давида Штрпца тумачио Владо Зељковић.

 

Било је покушаја у овом позоришту да се открију домаћи драмски писци: прије Другог свјетског рата су, рецимо играни комади Стевана П. Бјеловука (Врбашанка), Милорада Костића (Из нашег вилајета) те Расима Филиповића (Откако је Бања Лука постала), а послије рата извођени су драмски текстови Д. Мажара, Н. Кољевића, У. Ковачевића, Ј. Спреме, Р. Рисојевића, И. Бекрића, И. Хорозовића. Такође, у том аспекту су значајне врло честе адаптације прозних остварења Петра Кочића, Бранка Ћопића или Младена Ољаче, као и извођења драмских остварења тренутних чланова умјетничког ансамбла (Душан Ђ. Цветковић, Радослав Веснић, Раде Прегарц, Лојзе Штандекер). Међутим, све се увијек завршавало на покушајима. Локални колорит једном позоришту може да обезбиједи локални писац, а за седам деценија, ни један бањалучки књижевник није остао трајно везан за ову институцију: одговоре за ово би требало тражити на обје стране, како би се од локалног преко општенационалног могло доћи до универзалног, на онај начин како су локални, национални и универзални били грчки трагичари и комедиографи, или Шекспир, или Молијер, или Расин, или Шилер, или Ибзен, или Чехов, или Брехт, или Бекет, или Држић, или Стерија, или Нушић, или Душан Ковачевић...

 

Ипак, ни у једном тренутку се не смије заборављати да се, прије оснивања Народног позоришта Врбаске бановине, не може говорити ни о каквој позоришној традицији у Бањој Луци нити у Босанској Крајини. Спорадична гостовања путујућих позоришта скоро да нису оставила никаквог трага у смислу да се родила потреба да повремене аматерске (дилетантске) представе прерасту у организованије дјеловање и окупљање.

 

Други битан аспект у развоју позоришне умјетности су редитељи. Из данашње перспективе гледано, тешко ће се досегнути вријеме када су на бањалучкој сцени дјеловали као редитељи Александар Верешчагин, Александар Цветковић и Васа Косић, јер је тада овдашњим просторима провијавао најмодернији дух европских театарских дешавања не само по реализованим представама већ и по начину позоришног мишљења. Истина и касније је било значајних редитеља и још значајнијих представа, али све се то растакало у једно другачије конципирање друштвене улоге позоришта, поготово што, од времена када је управљао Предраг Динуловић, није више било редитеља који је трајно везан за Бању Луку (у смислу да је стално запослен), иако се у неколико задњих деценија доста Бањалучана школовало, а потом и афирмисало као позоришни редитељи.

 

Позориште не може да опстојава без глумца: иако је ова изјава отрцана, она се мора поновити, јер је низ глумачких великана југословенског глумишта своју афирамцију или стицало или потврђивало на овдашњој сцени. Не мисли се на оне глумце који су гостовали у појединим представама већ на оне који су својим квалитетима омогућавали реализацију трајније репертоарске политике. Како данас играти једног Хамлета ако у ансамблу нема глумца који може, у свим аспектима, да одговори захтјевима текста и драматургије коју је Шекспир понудио? Како припремати друге представе, ако се у постојећем ансамблу не могу направити одговарајуће подјеле у представама гдје се појављују ликови од стараца и старица до младића и дјевојака? О специфичностима стила да се и не говори. А позоришни стил почива управо на глумачком занату и у глумачкој умјетности. Раздвојеност занатског и умјетничког у позоришту се почела заборављати.

 

Када је оснивано позориште у Бањој Луци, задовољени су сви нужни критеријуми свеукупног позоришног живота. Од прве изведене представе на дјелу је била и позоришна критика. Ње данас нема. Заправо нема је читаву деценију. А када ње, као укупног рефлекса позоришног живота, нема – мора се запитати на којем је умјетничком нивоу позориште: квалитетан позоришни рад не пуни само позоришну салу већ нужно рађа и критичара.

 

Као општенационална институција, позориште својом синкретичном природом мора да буде огледало свега оног што се у једном друштву догађа. Оно осликава својим постојањем и кризе и успјехе, било да на те осцилације директно одговара, било да се оне посредно или непосредно уплићу у само његово фукционисање. Поред тих општих осцилација што се манифестују у постојању позоришта, и оно само је подложно властитим, само њему особеним осцилацијама. Неки театролози тврде да свако позориште има своје амплитуде раста које трају од осам до десет година, након чега наступају периоди опадања, односно стагнирања, рјеђе задржавање досегнутог умјетничког нивоа. Такве успјешне периоде бањалучког позоришта биљежимо у вријеме умјетничког руковођења Васе Косића и Боривоја Недића (прије Другог свјетског рата), затим у периоду од средине педесетих до средине шездесетих година када су умјетнички руководиоци и директори позоришта били Радослав Веснић, Драго Мажар, Фердо Делак и Предраг Лазаревић, те седамдесетих година када су на челу ове институције, у различитим улогама, били Предраг Динуловић, Фрањо Петрушић и Богдан Јерковић. Задржавање достигнутог нивоа или очигледан пад квалитета у вријеме када су на челу ове куће били неки други руководиоци (административни или умјетнички) само потврђује тезу о позоришном трајању као низу успона и падова.

 

Наравно да се сви поменути и неспоменути периоди осликавају кроз различите интенције и усмјерености репертоарске политике, али је јасно да у свему овом недостаје једна свестранија анализа свих аспеката позоришног дјеловања а на основу које би се могао створити оквир за задовољење свих суштинских аспеката за нормално функционисање овакве институције чији стил, као одраз средине у којој дјелује, намеће правце по којима се може и треба да развија.

 

Овакво процјењивање рада бањалучког позоришта у историјској перспективи могло би да наговијести могућност успона ове институције. Али, та перспектива или боље рећи историјске околности саме по себи нису довољне да би једно позориште доживјело успон. Успону позоришта је потребна општа клима око позоришта, затим његов најнужнији материјални и кадровски статус, као и одговарајућа умјетничка политика саме институције. Мора се признати да у посљедњој деценији ни један од ових елемената није био на завидној висини да би се обезбиједила суштинска позоришна функција куће која посједује епитет “народна“.

 

Некада је на овој сцени бивало по четрдесетак премијера, па се то смањивало на минимум, али због измијењених и друштвених и културних и политичких и умјетничких околности. Више нема ни ансамбла који броји више од тридесет-четрдесет глумаца, нема више ни онакве атмосфере, боље рећи позоришног живота, што би могли апсорбовати више од десетак премијера. Као што нема ни других потребних услова да се на ширем простору, ван Бање Луке, могло организовати стотињак и више изведби.

 

Нови миленијум ће свакако тражити одговоре на сва ова питања која су начелно дотакнута, као и на она која можда у овом тренутку измичу из видокруга. Оног тренутка када буде основа сваког разговора свијест о томе да је позоришна умјетност колективни чин, онај колективни чин који искључиво и једино почива на индивидуалним вриједностима, моћи ће да се очекује покретање с мртве тачке.

 

Неки предуслови за другачије функционисање позоришног живота око Народног позоришта Републике Српске већ се назиру (Академија умјетности са драмским, ликовним и музичким одсјецима, Филозофски факултет, Академија наука и умјетности РС), али осека у укупном културном животу тиме још битније није измијењена. Јер четири премијере у једном националном позоришту само су нужно зло које може тренутно да обезбиједи преживаљавање у којем се ништа суштински не може промијенити на умјетничком плану. Чак евентуални схематизам репертоарске политике којим би се задовољавали основни аспекти дјеловања институције прије може да буде замка него оправдана тежња за умјетничким профилисањем властитог стила.

 

Другачије речено, док не буде квалитетног ансамбла са више од тридесет глумаца, док не буде минимум десетак премијера, те док ово позориште не буде имало на репертоару писце из властите средине, неће бити суштинских предуслова за стварање позоришне особености Народног позоришта Републике Српске, односно оног позоришта које би било по мјери становника и Бање Луке и Републике Српске.

 

И тек тада ће моћи да се поведу и разговори о томе какве би могле да буду путање развоја или какав је неопходан умјетнички профил националне институције од посебног друштвеног значаја, а што би увијек морало да буде исходиште једног периода какво је обиљежавање седам деценија трајања.

 

*Аутор је магистар књижевноисторијских наука са Филозофског факултета у Бањој Луци и предсједник Управног одбора Народног позоришта РС.

 

**Текст је преузет из позоришне монографије “70 сезона“, Народно позориште Републике Српске, Бања Лука, 1999. (стр. 16 – 18). 

Још чланака...
RSS

 

Grad-Banja-Luka

mtel logo

 

 

 

bel-tv

 

nezavisne-novine-logo

 

radio-nes-logo

Kontakt logo-01 sajt