РЕВИЈА КРАТКИХ АУСТРИЈСКИХ ФИЛМОВА У НПРС

Народно позориште Републике Српске позива све заинтересоване на премијеру шест изабраних аустријских кратких филмова 2018. године, у склопу ревије кратког аустријског филма. Ревија ће бити одржана у сриједу 23. маја са почетком у 20.00 часова, на сцени „Петар Кочић“. Улаз је бесплатан. Бесплатна лиценца за приказивање обезбијеђена је на основу сарадње Министарства вањских послова Аустрије и Аустријске филмске академије. Аустријски кратки филмови досада су приказани у 28 земаља, а само у 2017. години у Вашингтону, Лос Анђелесу, Хонг Конгу, Шангају, Прагу и на другим мјестима. Од укупно 18 кратких филмова, који су ушли у ужи круг избора за најбољи кратки филм за 2018. годину, 31. октобра 2018. за најбољи аустријски кратки филм изабран је "Matthias", који ће овдашња публика имати прилику ексклузивно да види и на овој ревији.

ALL THE TIRED HORSES

Себастиан Маjр, AT 2017, 24 мин.

Елис и Јозеф су у раним тридесетим и живе у Бечу. Њихов пријатељ Петар позвао је њих и још један пар да прославе нову годину у једној планинској кући. Ради бољег упознавања, Елис и Јозеф одлуче да их прије тога позову на вечеру. Након што Петар и Ули краткорочно отказују свој долазак, прича поприма другачији обрти и постаје вечера са непознатим људима. Воде се дискусије о темама које занимају Елис и Јозеф. Да ли је Берлин заиста најатрактивнији град Европе, каква је будућност моногамије, апликација за љубавне спојеве и шта то бијаше – смисао живота? Током дискусије се упознају боље него што то очекују. Прије него ли поједу дезерт, постаје јасно, да ова вечера и није лако пробављива.

IN ERSTER LINIE

Вероника Шуберт, AT 2016, 6 мин.

Обриси линија покрета облака угравиране су на 3000 стаклених плочица. Чини се као да се ради о линији разграничења која се на државној карти стално мијења. Аудио снимак је исјечак тв звукова који су снимљени септембра 2015. године, када су неколико хиљада избјеглица стигли у Аустрију. Колаж звукова осликава беспомоћност и неспособност аустријске Владе и неслогу на европском нивоу. Политичари су пуни празних фраза и клишеа, а тв емитује увијек исте формулације. Овај видео приказује моју срџбу због мањка солидарности, посвећености, помоћи и емпатије према људима.

MATHIAS

Клара Стерн, AT 2017, 30 мин.

Матијас је трансродна особа. Иако одлучно стоји иза своје одлуке, мора прво да се снађе у свом новом животу и послу. Однос према његовој дјевојци Марији такђе се промијенио његовом транзицијом.

BULLETPROOF

Флориан Киндлингер, Петер Кутин, AT 2017, 9 мин.

У другој половини прошлог вијека позоришта су покушала да прекину јаз између позорнице и публике – назвали су то четврти зид –; на тај начин данашњи екрани и алгоритми, који се крију из њега, доводе до тога да су данашње генерације суочене са потпуно новим и озбиљним питањима. Проблеми глобално повезаног свијета само привидно су приказани на овој страни екрана. Сви ми налазимо се испред, односно иза овог петог зида, и није уопште сигурно да ли ће тај зид издржати и попустити.

NELLY

Крис Раибер, АТ 2017, 17 мин.

Зима је. Пао је снијег. Ауто се креће путем. За воланом сједи тринаестогодишња Нели. Жели да оде својој кући. Но до циља се у њеној глави врте три питања, везана за два кључа, за торањ за скакање и срце које лупа од узбуђења.

RHAPSODARIDDIM

Џесика Хауснер, Маркус Биндер, AT 2017, 2 мин.

RHAPSODARIDDIM је дио бескрајне пјесме из књиге Ревија скраћеног радног времена (Teilzeitrevue), Маркуса Биндера, коју је почетком 2017. године објавила издавачка кућа Вербрехер из Берлина. Аутор је поставио музика, и према узору на видео хит Оида из 2015. године, у режији Џесике Хауснер реализован је као плесни перформанс П.Д. Финција.

 


Add this to your website

 

                                             

Grad-Banja-Luka

mtel logo

 

 

 

bel-tv

 

nezavisne-novine-logo

 

radio-nes-logo

Kontakt logo-01 sajt