ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ У НПРС ПОВОДОМ КОНЦЕРТА ВИНИЧИА КАПОСЕЛЕ

У Народном позоришту Републике Српске, данас у понедјељак 18. септембра са почетком у 15.00 часова, одржана је конференција за медије италијанског умјетника Виничиа Капоселе, поводом вечерашњег концерта у НПРС са почетком у 20.30 часова. На конференцији за медије су поред господина Капоселе били присутни: Карло Марко Тули, испред канцеларије за културу италијанске амбасаде у БиХ и Милан Лепер, директор Општег сектора Народног позоришта Републике Српске. Господин Тули је пренио поздраве италијанског амбасадора у БиХ Николе Миназија који ће вечерас присуствовати концерту у НПРС. Прошле сезоне је отворена пета сезона италијанске културе у БиХ. У почетку се радило о мјесецу италијанске културе, међутим од ове године је ријеч о сезони италијанске културе, која ће потрајати три мјесеца. Оно што је изазов ове године у склопу сезоне италијанске културе, јесте наша тежња да осим Сарајева у културне иницијативе које организује италијанске амбасада, укључимо и друге веће градове у БиХ, у овом случају Бању Луку и Мостар. За почетак смо одлучили да у БиХ позовемо особу која је у овом тренутку један од највећих и најпознатијих умјетника у Италији. Ради се о пјеснику, кантаутору и писцу, који већ годинама гаји изузетну блискост према овом региону. Прије извјесног времена Виничио Капосела је боравио у БиХ, када је пронашао инспирацију за своју прву књигу под називом „Не умире се сваког јутра“, у којој је описао своја осјећања према БиХ. Посљедњих неколико дана имали сте прилику да чујете пјесме Виничиа Капоселе са локалних радио станица, и том приликом сте могли да примијетите сличност са звуком, који је карактеристичан за овај регион. Господин Тули се на крају захвалио партнерима у реализацији овог пројекта: професорима и студентима италијанског језика Филолошког факултета у Бањој Луци, радиу БИГ из Бање Луке, и Народном позоришту Републике Српске.

Директор Општег сектора НПРС, господин Милан Лепер је рекао да се НПРС радо одазвало позиву за учешће у реализацији овог пројекта, као и да је италијанска амбасада у Народном позоришту Републике Српске нашла стратешког партнера у реализацији пете сезоне италијанске културе, што значи да ће сви будући пројекти, активности и сличне манифестације које технички буду могле да стану на сцену НПРС, у будућности бити одржани на сцени националног театра. Остаје нам само да са нашим италијанским партнерима договоримо и ускладимо термине за будуће догађаје у НПРС, рекао је господин Лепер.

Виничио Капосела се захвалио свима који су помогли у реализацији концерта, и нагласио да је јако узбуђен зато што обилази нашу земљу и сусреће се са различитим реалностима. На овај начин много боље упознајем ову земљу и њене људе, и надам се да ће ово бити пут за културно приближавање БиХ и Италије. Моје дјело је суштински италијанско, а што се тиче пјесама, то су пјесме које подсјећају на италијанске пјесме педесетих година прошлог вијека. Морам такође да кажем да ми је источна страна Јадранског мора, дала другу перспективу италијанске културе, то јест наше културе, а нарочито дијела Италије (Ирпиније) из које потиче моја породица, која са БиХ дијели заједничку тотемску животињу, вука. Имам осјећај да овдје проналазим сјећања на своје дјетињство, на оно како је некада било. Моја прва путовања су заправо била путовања у Југославију. Могло би се рећи да је овдје ријеч о једној сентименталној географији, закључио је Виничио Капосела.

 

 


Add this to your website

 

                                             

Grad-Banja-Luka

mtel logo

 

 

 

bel-tv

 

nezavisne-novine-logo

 

radio-nes-logo

Kontakt logo-01 sajt