КУЛТУРНИ РАДНИЦИ ИЗ БИХ НА САСТАНКУ У ЕВРОПСКОМ ПАРЛАМЕНТУ У БРИСЕЛУ

На позив Kристиjана Дан Преде, извјестиоца Европског парламента о напретку БиХ, група бх. културних радника, састала се у Бриселу са заступницима Европског парламента. Роберт Бубало (Медитеран Филм Фестивал Широки Бријег); Иво Чолак (Фондација за кинематографију БиХ); Дино Мустафић (Фестивал МЕСС Сарајево); Ненад Новаковић (Народно позориште РС Бања Лука); Харис Пашовић (East West Centar Sarajevo) и Сара Вујковић (Музеј савремене умјетности РС Бања Лука) састали су се са Кристијаном Дан Предом (Румунија); Предсједницом Комитета за културу ЕП Петром Камерeверт (Њемачка); Силвиом Коста (Италија); Јасенком Селимовићем (Шведска); Дубравком Шуицом (Хрватска) и њиховим колегама из Словачке, Велике Британије, Хрватске и Словеније. Дискусија се водила о култури у БиХ. Европска комисија је недавно усвојила ЕУ Стратегију за међународне културне односе. Ова стратегија је како се наводи “у центру ЕУ међународних односа” и сматра се “мотором социјалног и економског развоја.” Истакнута је важност бх. међународне културе у овом контексту, као и значај културне сарадње између БиХ и сусједних земаља. На радном доручку са најутицајнијим европским парламентарцима, чланови делегације из БиХ су разговарали о начинима стварања бољих услова за ефикасније функционисање свих нивоа културног стваралаштва у Републици Српској и БиХ. Изражен је велики интерес европских парламентараца, нарочито из Хрватске, Италије, Њемачке и Велике Британије за стање, и начине како финансијски и програмски помоћи да култура из региона постане доступна и препознатљива.
 
Том приликом Ненад Новаковић, директор Народног позоришта Републике Српске, уручио је монографију „XIX година Театар феста“, господину Кристијану Дан Преди, европском парламентарцу из Румуније и извјеститељу ЕП за БиХ, који се похвално изразио о културном стваралаштву институција културе у РС и БиХ. Делагацију је примио и Дијего Марани, координатор за културну политику у кабинету Федерике Могерини, министрице спољних послова ЕУ, са којим су разматране идеје за развој културе у БиХ и њено повећано повезивање са ЕУ. Марани као хуманиста, писац и културни радник из Италије, понудио је свестрану помоћ око будућих пројеката и могућности помоћи и подршке култури у региону. Посебно интерсовање је владало за састанак са госпођом Барбаром Геслер, директорицом одјела у „Креативној Европи“ и њеним сарадницима, а која је задужена за питања „Креативне Европе“ као посебног пројекта ЕУ, гдје је у периоду од 2014 - 2020. године, планирано инвестирати 1.46 милијарди евра! Понуђена је сарадња културним радницима када су у питању пројекти из ове области, за коју су највише заинтерсовани културни радници из Републике Српске. У свим разговорима, европски званичници су подржали спремност културних радника у БиХ да развијају пројекте који ће БиХ снажније повезати са ЕУ. Ове значајне састанке култруних радника из БиХ са ЕУ званичницима, омогућила је Делегација ЕУ у БиХ.

Делегација је веома срдачно и са корисним информацијама примљена у Мисији БиХ у ЕУ, и амбасади БиХ у Бриселу од стране амбасадора Лидије Топић и Драшка Аћимовића, са комплетним тимом сарадника у амбасадама. И ова врата у Бриселу су широм отворена за све посленике културе који имају шта да понуде од својих програма за пројекте, или за гостовања у земљама ЕУ. Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић, је имао и посебну посјету Представништву Републике Српске у Бриселу, гдје се сусрео са шефом представништва Републике Српске господином Мариом Ђурагићем, гдје су указали и договорили могуће путеве сарадње и представљања институција културе из Републике Српске у земљама ЕУ, као и могућностима проналажења доступних информација и пројеката за културне раднике из РС. Договорен је састанак и могући семинар заинтерсованих радника у култури са експертима ЕУ, који се баве креативним индустријама и укључени су у пројекте „Креативна Европа“, као и са стручњацима и лобистима за остале пројекте и фондове који би у долазећем периоду били досптупни културном стваралаштву из Републике Српске.

Add this to your website

Репертоар

 

                                             

Grad-Banja-Luka

mtel logo

 

 

 

bel-tv

 

nezavisne-novine-logo

 

radio-nes-logo

Kontakt logo-01 sajt