ПРЕДСТАВА "МРТВЕ РИБЕ ПЛИВАЈУ НА ЛЕЂИМА" ГОСТУЈЕ У НПРС

У Народном позоришту Републике Српске у уторак 28. марта гостује представа „МРТВЕ РИБЕ ПЛИВАЈУ НА ЛЕЂИМА“ аутора Јосипа Млакића у режији Тање Милетић Оручевић, настала у копродукцији Хрватског народног казалишта у Мостару, Народног позоришта Мостар и Босанског народног позоришта Зеница. Представа ће бити изведена на Великој сцени Народног позоришта РС са почетком у 20.00 часова.

Улаз је слободан уз преузету улазницу!

О представи:

Док јато ждралова прелијеће један градић у БиХ, у којему су ратне ране хрватско-бошњачког сукоба још свјеже, пратимо судбине галерије ликова у размаку од три дана. Посрнули у својим каријерама и амбицијама, рањени изнутра и извана, застали у блату нерашчишћених обитељских и родбинских веза, запели у времену и простору, ликови су то који у широко постављеном генерацијском оквиру заправо представљају „емоционални попис“ становништва, чије „резултате“ театар мора и може правовремено „објављивати“: неостварени и лажни пјесници, свештеници чији су најбољи пријатељи увјерени атеисти, бивши птсп-ом начети ратници с којима њихове жене морају руковати као с темпираном бомбом, бивше рачуновође које је транзиција и рат промовисали у успјешне месаре, старице излудјеле од бола за погинулим синовима, клинци чији су једини заједнички дијелови наставног плана и програма марихуана, алкохол и агрегат с којим лове рибе…

Сва дисфункционалност микро односа зорно се преноси на макро разину, прерастајући у портрет једне земље и једног времена, која се не може покренути нити направити истински искорак. Из наглашене жабље перспективе ждралови који одлазе на југ постају снажан контрапункт општој летаргичној атмосфери. Протагонисти ове представе су попут Бергмановог витеза из Седмог печата. Но, они за разлику од јунака из шведског филма више не преиспитују властиту вјеру и смисао постојања. Они су се помирили с апатијом. Њима је све равно. А та их равнина нужно доводи до руба, до амбиса. Они већ дуго не персирају Смрт. С њом су на „ти“. Ипак, унаточ свеприсутној атмосфери смрти и аутодеструкције, те индискретној дијагнози темељеној на поприличном броју симптома, представа у својој изведбеној разноврсности обећава занимљиво позоришно искуство. Мртве рибе пливају на леђима нису посвета очаја нити инсценирана прозна дескрипција наше свакодневице, него кондензована театарска апологија, која нас позива да отворимо уста како би грч који носимо претворили у крик. У крик за промјеном!

Играју (редослиједом појављивања):

Неџад Максумић
Миро Барњак
Роберт Пехар
Факета Салихбеговић Авдагић
Јелена Кордић Курет
Саша Ханџић
Уранела Агић Бурина
Велимир Пшеничник Њирић
Емир Сејфић
Емир Спахић
Иван Скоко
Бојан Берибака
Златан Шкољић
Јасмин Крпо
Николина Марић
Ангела Булум
Маја Зећо


Add this to your website

 

Grad-Banja-Luka

mtel logo

 

 

 

bel-tv

 

nezavisne-novine-logo

 

radio-nes-logo

Kontakt logo-01 sajt