Драгана Пурковић Мацан

Рођена 19.03.1976. године у Фочи. Основну школу је завршила у Калиновику.  Након тога у Сарајеву уписује Школу примењених умјетности гдје завршава прве двије године, а школовање наставља у Београду гдје 1994. године завршава Школу за дизајн.

У Београду 1996. године уписује Факултет примењених уметности, смјер сценографија. Дипломирала је 2001. године у класи проф. Јасне Драговић и проф. Герослава Зарића.

Од завршетка студија живи  у Бањoј Луци и ради као сценограф у Народном позоришту РС. Активно се бави позоришном,  телевизијском и филмском сценографијом и сликарством. До сада је урадила око 40 сценографија  за позоришне представе, 4 играна филма, 1 ТВ серију и велики број ТВ емисија, фестивала, свечаних академија и разних манифестација.

Стални је сарадник Музеја РС гдје је урадила ликовно-техничка рјешења за три изложбене поставке.

НАГРАДЕ:

1.Награда за најбољу сценографију на фестивалу позоришта БиХ у  Брчком за представу «Свети Георгије убива аждаху» (режија Душан Петровић),

2.Награда за најбољу сценографију на фестивалу БиХ драме у Зеници за представу  «Бан први» (режија Предраг Штрбац),

3.Награда за најбољу сценографију на фестивалу «Кочићева сцена» за представу «Капетан Џон Пиплфокс» (режија Ненад Бојић),

4.Награда за најбољу сценографију на фестивалу «Кочићева сцена» за представу «Принцезин осмјех» (режија Тереза Дурова),

5.Награда за најбољу костимографију на фестивалу «Кочићева сцена» за представу «Баш челик» (режија Кокан Младеновић).

 


Add this to your website